نقاله تسمه ای
نقاله تسمه ای یکی از راه حل هایی است که جهت انتقال مواد که به طور مداوم برروی یک تسمه لاستیکی مداربسته که توسط دو عدد غلطک کشیده و به حرکت درمی آید ریخته شده و از یک نقطه به نقطه دیگر حرکت می کند. تسمه های نقاله بسیار متنوع هستند و در صنایع مختلف کاربرد دارند و ما تنها بخشی را که مواد به صورت توده ای را حمل می کنند بررسی می کنیم و فراموش نکنیم که گرانترین بخش نقاله لاستیک آن است که بایستی با روش های گوناگون عمر آن را افزایش دهیم.
معمولا یکی از غلطک های مذکور کشش لاستیک را به عهده دارد و دیگری محرک است و توان الکتروموتور را به لاستیک منتقل می نماید.
در زیر لاستیک حمل کننده مواد گروهی از غلطک های هرزگرد کوچک تر قرار گرفته اند که در ایران به آن ها رولیک گفته می شود. در سمت زیرین تسمه ای که بر می گردد رولیک های برگشت قرار دارند که طول بیشتری دارند و عمل مهم همراستا سازی مسیر حرکت تسمه را بر عهده دارند.
هرچه قطر رولیک ها بیشتر باشد سرعت دورانی آن کمتر و عمر اجزاء داخلی آن مانند سرسنگ ها بیشتر می شود ضمنا می توان از ضربه گیرهای لاستیکی روی رولیک استفاده کرد که علاوه بر کاهش سرعت دورانی ضربه بین لایه زیرین لاستیک و رولیک را کاهش می دهد.
کاهش فاصله طولی ردیف های رولیک باعث کاهش فشار و ضربه بر اجزاء درونی رولیک ها شده و عمر آن ها افزایش می یابد.
کاهش سرعت نوار لاستیکی هم بسیار در افزایش عمر اجزاء متحرک نقش دارد.
بالا بودن قطر غلطک ها نیز به کاهش خمیدگی لاستیک کمک کرده و عمر لاستیک را بالا می برد.
آفتاب و نور شدید عمر لاستیک را کاهش می دهد، بهتر است از کاور سراسری بر روی نقاله استفاده شود بخصوص در مناطقی که در نواحی گرم سیری هستند.
شیب زیاد نیز می تواند اجزاء و لاستیک را تحت فشار بیشتری قرار دهد.
شیب حداکثر 18 و مناسب 15 درجه توصیه می شود.
اصطکاک کمتر بین اجزاء داخلی رولیک ها موجب کاهش نیروی باز دارنده حرکت می گردد و حرکت لاستیک و بار با انرژی کمتری امکان پذیر است.
همین طور عمر رولیک ها و لاستیک افزایش می یابد پس بهتر است از رولیک هایی که سیستم ممانعت از ورود عوامل مضر محیطی موثری دارند استفاده کرد.
